Københavns Lejerforening

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvad sker der med din sag, når du har henvendt dig  hos Lejerforeningen

 

Vi har valgt at redegøre meget kort for selve sagsforløbet i en sag. Der kan dog være nogle forskellige aspekter som gør, at netop din sag ikke følger det sagsforløb som er beskrevet nedenfor.

 

Fase 1

 

Sagsbehandleren i lejerforeningen vurderer efter dine oplysninger, hvad eller hvordan sagen skal behandles. Hvad eller hvor sagen skal hen, afhænger helt og holdent af hvad sagen drejer sig om, hvis det for eksempel er en frisk varsling om huslejestigning skal der protesteres direkte til administratoren eller ejeren, som i de fleste tilfælde så skal viderebehandle sagen.

 

Sagen ender i de fleste tilfælde i huslejenævnet, som er en lovbefalet instans, som alle kommuner skal have oprettet. Huslejenævnet er sammensat af 3 personer, hvor formanden er jurist og udpeget af kommunalbestyrelsen, de to andre medlemmer er indstillet af lokale lejer- og udlejerforeninger i kommunen.

 

Den typiske sagsbehandlings tid kan varierer meget, man må typisk regne med en sagsbehandlingstid på 4 – 9 måneder, før sagen er afsluttet i huslejenævnet. Sagsbehandleren i lejerforeningen kan ikke lastes for den lange sagsbehandlingstid. Huslejenævnet opkræver et gebyr for behandlingen af sagen, gebyret skal betales af den der indbringer sagen, og tilbagebetales ikke.

 

Når sagen er indbragt for huslejenævnet skriver sekretæren til modparten, som efterfølgende får en høringsfrist som typisk er et par uger, alle henvendelser skal gå igennem huslejenævnet og være skriftlige. Modparten får herefter tilsendt svaret, som igen sendes til høring hos modparten. Denne procedure gentages indtil sekretæren i huslejenævnet mener at alle forhold er tilstrækkelig belyst. Sekretæren forelægger derefter sagen for selve huslejenævnet, som i nogle tilfælde fysisk skal ud og bese de forhold som sagen drejer sig om. 

 

Du får altid skriftlig meddelelse om hvornår huslejenævnet agter at besigtige din lejlighed, udlejeren eller dennes repræsentant bliver også indkaldt til besigtigelsen. Huslejenævnet og udlejeren skal have adgang til det lejede. Hvis du er fraflyttet er det udlejeren, som har pligt til at sørge for adgangen. Parterne kan ikke selv vælge tidspunktet for besigtigelsen. Hvis ikke huslejenævnet får adgang til det de skal besigtige, kan det komme den part til skade, som ikke har givet adgang for huslejenævnet. Under besigtigelsen kan der bliver stillet et par enkle spørgsmål fra huslejenævnets medlemmer, der er dog ikke tale om nogen ”politimæssig” afhøring, du skal blot svare åbent og redeligt på spørgsmålene. Selve besigtigelsen varer typisk 10-15 minutter.

 

Når sagen er forelagt huslejenævnets medlemmer bliver der truffet en afgørelse, som du eller lejeforeningen får tilsendt skriftligt. Afgørelsen kan viderebringes i retssystemet af begge parter, der gives typisk en frist på 4 uger til at gå videre med sagen, til næste retsinstans. Huslejenævnets afgørelse har, det man kalder, retskraft det vil sige at man skal rette sig efter afgørelsen. 

 

I Københavns kommune er der som eneste sted i landet, et ankenævn hvortil sagen kan eller skal indbringes, hvis man ikke er tilfreds med huslejenævnets afgørelse. Sagsbehandlingen i ankenævnet er opbygget på samme måde som hos huslejenævnet, men består af 2 lejere og 2 udlejere plus 1 formand. Ankenævnet opkræver også gebyr for behandlingen af sager, på samme måde som huslejenævnet gør. Sagsbehandlingen i ankenævnet ligger desværre også på ca. 4-9 måneder.

 

Skal sagen for boligretten (byretten), skal sagen være indbragt for retten inden udløbet af den frist som er givet i huslejenævnets afgørelse, det er meget vigtigt at denne frist overholdes. Når huslejenævnenes afgørelse foreligger er det meget vigtigt at du meget hurtigt tager kontakt til sagsbehandleren i lejerforeningen, for at drøfte hvad der videre skal ske i sagen.

 

Fase 2

 

Hvis sagen kommer for boligretten skal der skaffes en advokat. Du må være indstillet på, at også udlejeren har ret til at indbringe sagen for boligretten, hvis det sker skal du være klar over, at du på et eller andet tidspunkt bliver stævnet af en stævningsmand, som kommer hjem til dig privat. Stævningsmanden kender intet til sagen, han skal bare have en underskrift på, at du har modtaget stævningen. Hvis du ikke reagerer på stævningen, vil boligretten dømme dig til, at anerkende modpartens påstande, og sagen vil derfor være helt tabt for dig. Du skal derfor hurtigst muligt tage kontakt til sagsbehandleren som har din sag, eller en lejeret kyndig advokat.

 

Folketinget har besluttet i forbindelse med en Domstolsreform, at sager som har en værdi under 50.000 kr. behandles som en ”småsag” hvor der nødvendigvis ikke er brug for en advokat. Hvis dommeren skønner, at sagen er særligt kompliceret, henvises sagen til den almindelige Boligret.

 

Kommer sagen for boligretten skal du under omstændigheder have en advokat til at føre sagen for dig. Advokater er som regel altid meget dyre at have med at gøre, der er dog mulighed for, at advokaten på dine vegne kan søge om fri proces, det vil sige at advokaten på dine vegne søger det offentlige om hjælp til dækning af dine sagsomkostninger. Advokaten skal bruge kopi af hele din husstands årsopgørelser fra skattevæsenet for de sidste 2 foregående år. Hvis der efterfølgende bliver bevilget fri proces, er du helt fri for udgifter i forbindelse med sagen. Der skal under alle omstændigheder ansøges om fri proces, hvis den samlede husstandsindkomst er under et vist beløb, som ændres med jævne mellemrum.

 

Hvis du har en familieforsikring/indboforsikring/husstandsforsikring er der helt sikkert indbygget retshjælpsdækning. Det betyder at dit forsikringsselskab betaler sagsomkostningerne. Der er dog en selvrisiko på 10 % dog med et beløb som kan variere fra selskab til selskab, men typisk udgør selvrisikoen 2.500 kr. som du selv skal udrede, dette beløb opkræves af advokaten så snart han har overtaget din sag. Det er meget vigtigt at din forsikring har været tegnet fra den dag du flyttede ind i boligen hvorom sagen står.

 

Fase 3

 

Når boligrettens afgørelse foreligger er der typisk en frist på 4 uger, til at vurdere og eventuelt indbringe spørgsmålet for landsretten. For landsretten er procedurerne stort set de samme som ved boligretten. Der sker dog ingen stævning overfor dig, din advokat ordner selv dette.  

Materiale fra denne side må ikke kopieres eller benyttes i andre sammenhænge uden Københavns lejerforening skriftlige accept.